Komisja Jakiego. Czas rozliczeń

Autor: Bartłomiej Opaliński

Książka stanowi swoistą relację z pierwszego roku prac Komisji. spojrzenie na Komisje od wewnątrz przez dwóch jej członków wywodzących się z ugrupowań politycznych. które nigdy nie rządziły w Warszawie. a więc nie miały do czynienia z problemem reprywatyzacji widzianym z perspektywy rządzących.

Książka dostarcza bogatego materiału. zawiera wiele faktów i informacji. Ustawodawca. widząc brak automatyzmu państwa i bezradność w walce z reprywatyzacją postanowił przejść na sterowanie ręczne i wprowadził regulacje doraźne. ale skuteczne. Relacja ma charakter obiektywny z elementami konstruktywnej krytyki. Autorzy obnażają kulisy działania Komisji. jej funkcjonowanie od kuchni. podejmowane decyzje. Opisują zarówno wszystko to co pozytywne jak również zwracają uwagę na niedostatki czy wręcz absurdy. na które natknęli się w pracy. Relacja ma więc charakter słodko-kwaśny.

Choć na polskim rynku wydawniczym pojawiło się już wiele pozycji poświęconych reprywatyzacji. to jednak żadna z nich nie ukazuje Komisji w tak licznych szczegółach i kulisach jej działania. Jest to relacja osób najbliżej związanych z komisja – organem rozliczającym patologie reprywatyzacyjne. będących w sercu walki z dziką reprywatyzacją. w nieustannym ogniu walki z patologiami.

Wydawnictwo: Zysk i S-ka Wydawnictwo

Cena: 29


Alchemia ziół i przypraw. Uzdrawiaj tym. co masz w kuchni

Autor: de la Rosalee Foret

Ta książka pokaże Ci. jak korzystać z mocy ziół i przypraw w codziennym życiu za pomocą praktycznych przepisów: naparów i prostych. ale silnych. ziołowych lekarstw. a także śniadań. obiadów. kolacji. a nawet deserów. Odkryjesz tajniki zielarstwa. które wzmocnią i poprawią Twoje zdrowie na resztę życia. Samodzielnie przygotujesz czosnkowy hummus. który wesprze Twój system immunologiczny. Na bóle mięśni wypróbujesz maść z pieprzu cayenne. aby je złagodzić. Z przyjemnością wypijesz korzenną kawę. która jest potężnym antyoksydantem. Odpowiednio dobrane zioła i przyprawy dostarczą Ci niezbędnych składników odżywczych i wesprą naturalną energię. Spowolnią procesy starzenia się organizmu i poprawią jego funkcjonowanie i odporność. Zioła i przyprawy na wagę

32: https://woblink.com/ebook/zanim-mnie-znajda-terri-blackstock-136750u

Cena:


Kiedy znów się spotkamy

Autor: Nina Nirali

Przypadek sprawił. że ich drogi się przecięły. Jedna noc sprawiła. że zostali razem na zawsze.

Wydawnictwo: Novae Res

Cena: 20


Kultura języka polskiego

Autor: Andrzej Markowski

Nowe. zaktualizowane i uzupełnione wydanie cenionego i nowoczesnego podręcznika akademickiego z dziedziny kultury języka. Profesor Andrzej Markowski omawia najważniejsze tendencje współczesnej polszczyzny. pokazuje żywe związki zachodzące pomiędzy językiem a kulturą. zapoznaje studentów z podstawami teoretycznymi językoznawstwa normatywnego. Objaśnia. jak zmieniły się warunki socjolingwistyczne i pragmalingwistyczne komunikacji językowej Polaków w ostatnich latach. analizuje aktualne tendencje leksykalne. zwraca uwagę na nowe wyrazy i związki wyrazowe.

Przedmiot Kultura języka polskiego służy zapoznaniu studentów z podstawami teoretycznymi językoznawstwa normatywnego oraz kształtowaniu umiejętności właściwego (tj. poprawnego oraz zgodnego z zasadami et

:

Cena:


:

:

Cena: 7.99


1

:

:

Cena:


Polskie mięso

Autor: Jaś Kapela

Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni. by u źródeł zobaczyć. w jakich warunkach żyją hodowlane kury i jak są później przetwarzane na mięso. Udał się do miasta w środkowej Polsce. gdzie znajduje się największy w Europie Środkowo-Wschodniej zakład uboju świń. by z lokalnymi dziennikarzami i aktywistami dowiedzieć się. jak przemysłowa produkcja zwierząt wpływa na życie codzienne mieszkańców. Wreszcie wyruszył śladem aktywistów do Puszczy Białowieskiej. by dowiedzieć się. jak ważne jest zaangażowanie w walce o lepszą przyszłość i dlaczego warto blokować harvestery.

„Polskie mięso” to nie tylko mocny reportaż o zwierzętach. jedzeniu mięsa. weganizmie. ale także poruszająca historia jedzenia – tego. jak jedzono. co się

34.9: https://woblink.com/ebook/ostaniec-czyli-ostatni-swiadek-jerzy-w-borejsza-134798u

Cena:


Geografia fizyczna świata

Autor: Jerzy Markowski

Podręcznik zawiera podstawową wiedzę z zakresu regionalnej geografii fizycznej. Znajdują się w nim opisy i krótkie charakterystyki regionów fizycznogeograficznych świata w obrębie kontynentów: Europy. Azji. Afryki. Ameryki Północnej. Ameryki Południowej. Australii i Oceanii. Antarktydy według schematu:

nazwa kontynentu i jego cechy szczególne położenie geograficzne morskie granice kontynentu granice lądowe poziome ukształtowanie powierzchni typy wybrzeży pionowe ukształtowanie powierzchni budowa geologiczna i rozwój rzeźby klimat wody gleby roślinność Omówiona została również budowa geologiczna i ukształtowanie dna oraz klimat. temperatura wód powierzchniowych. zasolenie i prądy morskie akwenów wchodzących w skład Oceanu Światowego. czyli Oceanu Atlan

30: https://woblink.com/ebook/zapadnia-zbigniew-kosiorowski-135673u

Cena:



przychód pasywny, czarne stopy ebook, język niemowląt tracy hogg, znajdz oszusta, wirusologia, echopraksja, ziele na kraterze książka, chłopcy z placu broni książka do czytania pdf, w kręgach władzy tom 2, dziewczyna z pociągu epub, fizykoterapia pdf, wstep do psychoanalizy, george rr martin ogień i krew, oręziak, self reg książka, fizyka gimnazjum optyka, piotr sadkowski, bogusław wołoszański sensacje 20 wieku online, przewodnictwo w unii europejskiej, sebastian sykuna, podstawy techniki cyfrowej, programowanie gra, słownik specjalistyczny, prawo konstytucyjne w pigułce…